19.12.2018 - Pečení perníčků



Pečení perníčků je vždy super akce. Nejen, že mámě těsto až za ušima a límcema, ale jsme právem pyšný na nádherné a chutné perníčky o které se poté rozdělíme na Vánočním koncertě ve Zvolském kostele sv. Markéty. Všude slyšíte, že nejlepší perníčky má naše maminka, nebo babička. To ano! Mají je dobré, ale ty naše od dětí jsou super!!! Teta Jarča vždy připraví těsto a odpoledne začneme vykrajovat a péct. Těsto si rozválíme a potom už jen vykrajujeme až do nekonečna :). No a když je vše vykrájené, tak to strčíme do trouby a pečeme! Potom potřeme vajíčkem, no a vychladlé sníme a rozdáme!



Perník je sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout názvu perník, původně peprník. Postupně se recepty začaly upravovat, nyní je těsto často tvořeno směsí pšeničné a žitné mouky, mléka, vajec, karamelizovaného cukru a medu. Těsto je kořeněno skořicí a zázvorem, občas také hřebíčkem, kardamomem, muškátovým oříškem, anýzem a levandulí. Po smíchání by se těsto mělo nechat odležet, aby mohlo zfermentovat. Při průmyslové výrobě se tato doba pohybuje kolem několika týdnů, těsto na domácí vánoční perníčky by se mělo připravovat měsíc dopředu.Více informací o perníku naleznete na stránkách Wikipedie.

 

 

Recept na Vánoční perníčky (nejen Vánoční) naleznete na TOP recepty.cz.


    

                     


 

Partneři:

Copyright © 2013, Akimova školička. Všechna práva vyhrazena. Redakční systém: Grafické a webové studio